Biologische zijde

Biologische zijde wordt verkregen door de zijderups te "voeren" met biologisch geteelde moerbeibladeren in een ecologisch verantwoorde omgeving en met gebruikmaking van een biologisch verwerkingsproces zonder chemicaliën en het verbruik van zo min mogelijk fossiele brandstoffen.

Er is een nauwe relatie tussen de kwaliteit van de zijdevezel en de voeding van de zijderups; de zijderups zet immers de moerbeibladeren om in zijde. Wanneer deze grondstof al van de beste kwaliteit is, zal de zijde dat ook zijn. De betere voeding, in combinatie met een ecologische en natuurlijke omgeving, zal zorgen voor gezondere zijderupsen die een betere kwaliteit zijde produceren; dit uit zich vooral in langere "zijde-draden" en draden met een grotere veerkracht.

Natuurlijk heeft biologische zijde ook een prijs. Bij biologische productie ligt de nadruk níet op het tegen zo laag mogelijke kostprijs produceren. Vandaar dat artikelen van biologische zijde doorgaans wat hoger geprijsd zijn. Biologische zijde wordt produceerd volgens de GOTS standaard (Global Organic Textile Standard Ecology - Sociaal Verantwoordelijk).

Bij inSilk zijn met name de artikelen van Alkena en Engel Natur geproduceerd van biologische zijde.

Klik hier voor de artikelen van biologische zijde.

Verwante termen: natuurzijde, ecologische zijde, organische zijde, GOTS