Zijde is licht, comfortabel en elegant. Een prachtig natuurproduct! Zijden stof bestaat in een groot aantal verschijningsvormen, een overzicht van de meest voorkomende typen:

Satijnzijde

Satijnzijde drapeert prachtig en voelt zacht en soepel aan. De gebruikte weeftechniek is satijnbinding. Met deze weeftechniek worden garens van zijde heel dicht op elkaar geweven, waardoor de stof soepel, glad en glanzend wordt.

De onderkant is dof, maar de bovenkant is glanzend door de losliggende inslagdraden. Dit geeft het weefsel een luxe uitstraling.

Het woord "satijn" komt van het Italiaanse woord voor zijde: seta. Satijn hoeft niet speciaal van zijde gemaakt worden, maar kan ook van bijvoorbeeld katoen of viscose gemaakt zijn. Let op: satijn is dus een weeftechniek. Voor het creëren van een stof in "satijn" gebruikt men de weeftechniek "satijnbinding". Alleen in combinatie met zijde wordt de stof  "satijnzijde" gemaakt.

Satijnzijde is een exclusieve, fijne en gladde stof, maar kent ook z'n aandachtspunten; de stof is delicaat en is niet rekbaar; het kledingstuk moet goed passen en er mag niet teveel kracht op uitgeoefend worden, anders kan het op of nabij de stiksels (uit)scheuren of kan het weefsel uit elkaar worden getrokken (beiden valt niet onder garantie). Controleert u bij ontvangst dan ook altijd de maat/pasvorm.

Zijden jersey / tricot

Zijden jersey (tricot) is een zachte, rekbare stof met een indrukwekkende flexibiliteit. De zijden stof heeft een matte glans, uitstekend absorptievermogen en voelt heerlijk glad en soepel aan. Bij elke lichaamsbeweging streelt de zachte zijde de huid.

Jacquard zijde

Bij 'Jacquard' (naar de uitvinder Joseph-Marie Jacquard) worden matte en reflecterende zijden draden gebruikt om patronen in de stof te creëren. 

Chiffon zijde

Chiffon zijde is de lichtste vorm van zijde. Chiffon (het Franse woord voor “doek”) is licht doorzichtig met een lichte stretch en crêpe-achtige textuur.

Habotai zijde

Habotai is de Japanse vertaling van “zacht als dons”. Het is een licht, dun, effen geweven materiaal.

Zijde Crêpe de Chine

Een lichte maar sterke en duurzame vorm van zijde. Dit type zijde heeft een fijne glans en textuur.

Georgette zijde

Georgette is een half-transparante zijden voile (lichte geweven stof, doorzichtig, uit het frans: sluier)

Bourette zijde

Bourette zijde wordt gemaakt van de korte zijden vezels die overblijven na het kammen en kaarden. Bourette heeft een typisch noppige structuur en glanst niet zoals de meeste zijden materialen. Bourette zijde lijkt heel erg op katoen, maar voelt wel zijdezacht aan.

Dupion zijde

Dupion zijde (soms gespeld als 'douppioni', ‘Dupioni’ of 'dupion'), is een glanzende zijde vaak geweven uit twee verschillende kleuren van de draden, zodat het licht glinstert of verandert van kleur in het licht. Dupion is gemaakt van een onregelmatige, ruwe zijde.

Tussah zijde / wilde zijde

De Tussah-mot (ook bekend als wilde zijde mot) biedt een grover goud-gele draad met een onregelmatige structuur. Tussah motten leven in het wild in veel delen van het Verre Oosten. Tussah is dikker, minder glanzend. De kleuren zijn gebroken.

Biologische zijde

Biologische zijde wordt verkregen door de zijderups te "voeren" met biologisch geteelde moerbeibladeren in een ecologisch verantwoorde omgeving en met gebruikmaking van een biologisch verwerkingsproces zonder chemicaliën en het verbruik van zo min mogelijk fossiele brandstoffen.

Er is een nauwe relatie tussen de kwaliteit van de zijdevezel en de voeding van de zijderups; de zijderups zet immers de moerbeibladeren om in zijde. Wanneer deze grondstof al van de beste kwaliteit is, zal de zijde dat ook zijn. De betere voeding, in combinatie met een ecologische en natuurlijke omgeving, zal zorgen voor gezondere zijderupsen die een betere kwaliteit zijde produceren; dit uit zich vooral in langere "zijde-draden" en draden met een grotere veerkracht.

Natuurlijk heeft biologische zijde ook een prijs. Bij biologische productie ligt de nadruk níet op het tegen zo laag mogelijke kostprijs produceren. Vandaar dat artikelen van biologische zijde doorgaans wat hoger geprijsd zijn. Biologische zijde wordt produceerd volgens de GOTS standaard (Global Organic Textile Standard Ecology - Sociaal Verantwoordelijk).

Bij inSilk zijn met name de artikelen van Alkena geproduceerd van biologische zijde.

Verwante termen: natuurzijde, ecologische zijde, organische zijde, GOTS

Onderhoud van zijde

Hoe kan ik zijde het beste wassen? Hier vindt je meer informatie.

Product toegevoegd aan verlanglijst
Toegevoegd aan vergelijk