Soorten zijde

Zijde is licht, comfortabel en elegant. Een prachtig natuurproduct! Zijden stof bestaat in een groot aantal verschijningsvormen, een overzicht van de meest voorkomende typen:

Satijnzijde

Satijnzijde (ook wel charmeuse zijde genoemd) is het meest bekende type zijde. Charmeuse drapeert prachtig, voelt zacht en is daarbij sterk en duurzaam. De gebruikte weeftechniek is satijnbinding. Met deze techniek kunnen garens heel dicht op elkaar geweven worden, waardoor het weefsel soepel en glad wordt. De onderkant is dof, maar de bovenkant is glanzend door de losliggende inslagdraden. Dit geeft het weefsel een luxe uitstraling. Het woord satijn komt van het Italiaanse woord voor zijde: seta. Satijn hoeft niet speciaal van zijde gemaakt worden, maar kan ook van bijvoorbeeld katoen of viscose gemaakt zijn.

Zijden jersey

Zijden jersey is een slanke, zachte, gebreide rekbare stof met een licht / medium gewicht dat over indrukwekkende flexibiliteit beschikt. Het materiaal is van de beste kwaliteit en heeft een mooie glans, superieure kracht, uitstekend absorptievermogen en voelt glad en soepel aan “als stromend water”.

Chiffon zijde

Chiffon zijde is de lichtste vorm van zijde. Chiffon (het Franse woord voor “doek”) is licht doorzichtig met een lichte stretch en crêpe-achtige textuur.

Habotai zijde

Habotai is de Japanse vertaling van “zacht als dons”. Het is een licht, dun, effen geweven materiaal.

Zijde “Crêpe de Chine”:

Een lichte maar sterke en duurzame vorm van zijde. Dit type zijde heeft een fijne glans en textuur.

Georgette zijde

Georgette is een half-transparante zijden voile (lichte geweven stof, doorzichtig, uit het frans: sluier)

Jacquard zijde

Jacquard (naar de uitvinder Joseph-Marie Jacquard) is de gebruikte weeftechniek van dit type zijde. Bij "jacquard" worden matte en reflecterende zijde draden gebruiken om patronen te creëren. Deze stof is gewoonlijk dichter en heeft een groter gewicht dan de meeste zijde stoffen. De patronen in het materiaal maken het perfect om te verven.

Bourette zijde

Bourette zijde wordt gemaakt van de korte zijden vezels die overblijven na het kammen en kaarden. Bourette heeft een typisch noppige structuur en glanst niet zoals de meeste zijden materialen. Bourette zijde lijkt heel erg op katoen, maar voelt wel zijdezacht aan.

Dupion zijde

(soms gespeld als 'douppioni', ‘Dupioni’ of 'dupion'), is een glanzende zijde vaak geweven uit twee verschillende kleuren van de draden, zodat het licht glinstert of verandert van kleur in het licht. Dupion is gemaakt van een onregelmatige, ruwe zijde.

Tussah zijde / wilde zijde

De Tussah-mot (ook bekend als wilde zijde mot) biedt een grover goud-gele draad met een onregelmatige structuur. Tussah motten leven in het wild in veel delen van het Verre Oosten. Tussah is dikker, minder glanzend. De kleuren zijn gebroken.

Onderhoud van zijde

Hoe kan ik zijde het beste wassen? Hier vindt u meer informatie.