Zijde bestaat dankzij de zijderups. De zijderups voedt zich uitsluitend met de bladeren van de moerbeiboom. In het proces van transformatie tot vlinder spint de rups een cocon van door hemzelf afgescheiden zeer dunne draden en lijm. Zodra de cocon gereed is maar nog vóórdat de vlinder zich ontpopt, wordt de rups - helaas onontkoombaar bij dit proces - gedood.

De "rupsvriendelijke" zijde (wilde zijde ofwel tussahzijde) is afkomstig van cocons van wilde zijderupsen die reeds als vlinder zijn uitgevlogen. Doordat de cocon is uitgekomen is deze beschadigd; de draden laten zich niet meer als één geheel afwikkelen. 

zijdezijde

 

Bron van zijde

De "Bombyx Mori" rups wordt het meeste gebruikt omdat deze soort een cocon spint van een extra lange draad. De totale lengte van de draad kan variëren van 2500 tot 3500 meter. Alleen de middelste draad van zo'n 1000 tot 1500 meter (= haspelzijde) kan in één lengte van de cocon worden afgewikkeld. Van de kortere draden, de restanten, wordt de zogenaamde chappezijde (=afvalzijde) gemaakt.

Het proces

Voordat de zijdedraad kan worden afgewikkeld, wordt eerst de lijmstof (sericine) uit de zijde gekookt, dit proces wordt "ontbasten" genoemd. Wanneer de lijm is gesmolten kan de draad met speciale borstels worden afgewikkeld om vervolgens te worden gebruikt als zijdegaren. Bij wilde zijde wordt het ontbasten niet gedaan, wilde zijde bevat dan ook nog restjes lijm.

zijdezijde

 

Eigenschappen van zijde

De zijdedraad is de fijnste van alle natuurlijke vezels. Chemisch gezien lijkt zijde sterk op wol. Beide bestaan hoofdzakelijk uit eiwitten, maar in tegenstelling tot wol zijn de zijdevezels glad en hebben ze geen geschubde structuur waardoor het fraai glanst. Zijde beschikt over een groot aantal prettige eigenschappen en leent zich voor veel toepassingen. Behalve voor kleding wordt het dan ook voor tal van andere doeleinden gebruikt, zoals beddengoed, woontextiel, vulling voor dekbedden etc.

Voordelen van zijde, comfort

Zijde is zowel sterk als elastisch. Je kunt een draad wel met een vijfde van de oorspronkelijke lengte uitrekken voordat het breekt. Zijde laadt zich nauwelijks statisch op. Zijde kan veel vocht opnemen (tot 40%) zonder dat de stof vochtig aanvoelt. Het beschikt tevens over iso-thermische eigenschappen waardoor het bij warm weer koel aanvoelt en bij koud weer juist behaaglijk warm. Zijde is daarom populair als basismateriaal voor sport- en vrijetijdskleding. Daarnaast is zijde weinig gevoelig voor schimmels en motten.

Soorten zijde

Zijden stof bestaat in een groot aantal verschijningsvormen, een overzicht van de meest voorkomende typen:

Onderhoud van zijde

Hoe kan ik zijde het beste wassen? Hier vindt u meer informatie.

Product toegevoegd aan verlanglijst
Toegevoegd aan vergelijk